31 db új Skoda villamos PDF Nyomtatás E-mail

A villamosközlekedés jelenleg a leginkább környezetbarát közösségi közlekedési eszköz. Egy villamoson csúcsidőben egyszerre közel 200 utas utazik, miközben a személygépkocsikban átlagosan 1,5 utazóval számolhatunk, ezért egy korszerű villamos közlekedése több mint 100 személygépkocsi környezetterhelését váltja ki. Egy villamos utasai, ha személygépkocsit használnának, akkor több mint 50 tonna további levegőszennyező káros anyaggal terhelnék a város levegőjét!

20151119-Kep072013-2014 közötti időszakban 31 darab 100%-ban alacsonypadlós, két vezetőállásos, teljes hosszában átjárható, a világ legkorszerűbb járművei között számon tartott villamos szerelvény került leszállításra. Az utolsó Skoda 26THU3 típusú villamos 2014. december 22-én érkezett meg Miskolcra, melynek eredményeképpen az üzembe helyezési eljárások után 2015-re teljesen megújult az MVK Zrt. villamos járműflottája. A Skoda villamosok beszerzése vállalkozással vegyes szállítási szerződés keretében 61.592.181,00 Euro + ÁFA összegből valósult meg, amely összeg tartalmazza az üzemeltetéshez, karbantartáshoz szükséges berendezések beszerzését is.
Az új Skoda villamosok néhány jellemzője:

 • 20151119-Kep08100%-ban alacsonypadlós
 • teljes hosszában átjárható
 • ergonomikus utastér, rugalmas párnázású ülések
 • hang-és hőszigetelt az oldalfal és mennyezetburkolat
 • az ajtókban és válaszfalakban biztonsági üveg
 • alacsony a külső-és belső zajszintje
 • esélyegyenlőségi törvénynek megfelelő belépő magasságú - kerekesszékesek és kerékpárok szállítására és alkalmas
 • klimatizált az utastér és a vezetőfülke
 • kétirányú, kétoldali ajtózással rendelkező jármű (oldalanként 4 darab kétsávos, és 2 darab egy sávos ajtó a gyors utascseréhez)
 • a fékenergiát visszatáplálja a felsővezetéki tápellátó rendszerbe
 • korszerű utastájékoztatással felszerelt - belső kijelzők, led monitorok a villamoson
 • külső visszapillantó tükör helyett külső kamera mutatja a járművezetőnek a jármű melletti területet,
 • korszerű fedélzeti rendszerrel felszerelt
 • automata nyomkarima kenéssel működik
 • 265 cm széles, a hazánkban forgalomban lévő villamos járművek közül egyedülálló

A projektben esélyegyenlőség biztosítását az új villamosok csökkentett padlószint-magassága, az ezekhez kialakított új peronszintek, és a peronokra az akadálymentes ráhajtási lehetőség, így az esőbeállók akadálymentesített kialakítása jelenti, valamint a villamos járműveken rendelkezésre álló, kerekesszékkel közlekedők számára kialakított utazási felület.

Az alacsonypadlós járművek esetében a fel és leszállásnál nincs szintkülönbség a peron felső szintje és a szerelvény padlózata között, kényelmes és biztonságos utazást tesznek lehetővé a nehezebben közlekedők számára. Ennek megfelelően a kerekesszékkel, babakocsival történő utazás feltételei könnyebbé váltak, az új Skoda villamosok kerékpár szállítására is alkalmasak, így a kerékpározni induló családok is könnyedén és biztonságosan kijuthatnak a forgalmas belvárosból.

20151119-Kep09

Kronológia a Skoda villamosok forgalomba állásáról

2014. január 20-án állt forgalomba az első, február 3-án a második, június 13-án pedig a 3. 4. 5. új Skoda villamos. Ezt követően október első felében további 5 db új Skoda villamos állt az utasok rendelkezésére. A 610, 611, 612, 613, 614-es pályaszámú villamosok december 12-től álltak forgalomba, így már 15 modern villamos róhatta a köröket Miskolc sínjein. December 19-én újabb öt villamost adtunk át az utazóközönségnek.
Öt Skoda villamos állt forgalomba 2014. december 19-én, így már összesen 20 új, alacsonypadlós villamos szállította az utasokat a városban. Ezzel a rendelkezésre álló Skoda állománnyal ekkor az 1-es villamos vonalán munkanapokon is új, korszerű, Miskolcnak gyártott Skoda villamosok szolgálták az utasokat. 2014. december 22-én megérkezett a flotta 31. darabja is, így az üzembe helyezési eljárások után 2015-re teljesen megújult az MVK Zrt. villamos flottája.
A forgalomba állt villamosokban rendelkeznek azzal a fedélzeti számítógéppel, amely pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét. Ennek segítségével az utastájékoztatási rendszer percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben, és a TransIT menetrend nevű android alapú mobilalkalmazásban is.

Jelen a jövő - Free WIFI Miskolc összes Skoda villamosán!

A vidéki nagyvárosok közül elsőként Miskolcon valósult meg a Free-Wifi szolgáltatás az új Skoda villamosokon. A vezeték nélküli internet hozzáférés maximális sávszélessége járművenként 100 Mbps, melyen a csatlakozott felhasználók osztoznak. A szolgáltatás nem csak a városlakóknak kedvez, hanem a Miskolcra egyre nagyobb számban érkező turistáknak is, hiszen így könnyebbé válik akár a helyi látványosságokról szóló információk elérése vagy egy útvonalterv elkészítése is.

20151119-Kep10

 
Share
Új Szechenyi tervEuMagyarország megújul